Sivut

perjantai 19. lokakuuta 2012

Rally-Raikku

Perjantaille uusi lajikorkkaus eli rally-toko! Mä odotin tätä aika innoissani, koska olen halunnut kokeilla rallya kunnon ohjauksessa ties miten pitkään. Mun haavemaailmassa tästä olisi siis tarkoitus tehdä Tiralle rento harrastus ja Raikulle iloista kisafiilikseen totuttelua. Voin kyllä myöntää ihan rehellisesti, että mun innostus laski kun selvitin rallyn ikärajan olevan sama kuin tokossa eli 10kk. Ja juu, mun paha tapa on ajatella kaikki kilpailumuodossa ja treenata silmät kiiluen tavoitteita kohti eli saa nyt nähdä miten loppujen lopuksi järjestän treenit. Huomiona kuitenkin etten odota Rain kisaavan vielä 10kk iässä, tässähän ehtii tapahtua vaikka mitä ennen sitä ;)

Tavattiin pienellä sennenporukalla ja kouluttajaksi saatiin vanha treenikaveri Krista. Alkuun käytiin läpi vähän teoriaa ja yleistä lajitietoa, mulle aika tuttuja asioita jo ennakko-opiskeluista. Illan aikana käytiin suunnilleen kaikki alokasluokan kyltit läpi ja tehtiin helppoja radanpätkiä. Meidän kohdalla isoin ongelma oli asioiden suorittaminen samanaikaisesti. Voi vitsi miten vaikeaa yrittää kävellä eteenpäin, pitää koira hallinnassa, se helkutin remmi ihan löysällä (hihnan lukko ei saanut nousta yhtään ylös), lukea kylttejä ja vielä suorittaa ne kaikki.

Ensimmäisellä radanpätkällä oli erilaisia käännöksiä oikealle. 90 asteen, 270 asteen ja 360 asteen käännökset ja täyskäännös oikealle. Raiku meni vahvasti namittamalla ja ilman isompia mokia. Mun vauhti oli tasoa etanakin olisi ohittanut meidät, koska se keskittyminen oli niin vaikeaa :D

Radan rakentamisen aikana otettiin erikseen spiraalia vasemmalle ja oikealle sekä edestakaisin pujottelua. Spiraalissa kyllä huomasi kävelleensä tarpeeksi siinä vaiheessa kun päässä pyöri ja tötteröt vilisivät silmissä.

Toisella kierroksella käytiin läpi samat käännökset, mutta vasemmalle. Lisänä oli vielä saksalainen täyskäännös, mitä kokeiltiin Raikun kanssa ensimmäistä kertaa ikinä siinä just ennen rataa. Nyt namitin vielä enemmän, koska haluan rakentaa Raikulle juuri tietyntyyppisen liikeradan eikä olla otettu niitä vielä niin tosissaan. Vaikea sanoa näyttikö se oikealta, mutta kyllä Raiku sai kehuja kentän laidalta.

Seuraavalla pätkällä käytiin läpi nopeuden muutokset eli normaali, juosten, normaali, hidas ja istumisesta juosten. Uusia juttuja Raikulle ja vähän meinasi lähteä keulimaan kun innostui vauhdista ;) Hyvin se kyllä kipitti muuten mun sivulla.

Asentokylteillä (maahanmeno, liikkeestä maahanmeno ja koiran kiertämiset istumisessa ja makaamisessa) helpotin Raikun tehtäviä. Ohjasin reilusti maahanmenoissa kädellä, koska Raiku ei osaa vielä mennä maahan suoraan sivulta. Samaten kiertämiset unohdin kokonaan: makaamisessa otin sen sijaan kestoa muutaman sekunnin lisää ja istumisessa kiersin vain vähän sivuille. Maahanmenojen jälkeisissä lähdöissä vaikeutin kuulemma Raikulle turhaan ja aiheutin pistemenetyksiä, koska mun hitauden takia se nousi ensin istumaan ja vasta siitä lähti liikkeelle. Seuraavan kerran lähdin reippaammin ja Raikukin sai paremman mahdollisuuden tehdä oikein.

Viimeiset kyltit käytiin lähinnä teoriatasolla läpi eli eteen siirtymiset. Krista selitti mitä niissä pitäisi tehdä, mutta treenattiin lähinnä sitä eteentuloa. Otin Raikulle eri kulmista, vinot kulmat olivat vielä vaikeita ja Raiku tuli vinoon, mutta kyllä se siitä. Edessä istumisesta sivullesiirtyminen on nätti.

Sain taas kivaa motivaatiota kylttitreenejä varten. En usko, että korkella tähtäävä tokotreeni ja rallytreeni sulkevat pois toisiaan, varsinkaan jos osaa itse suhtautua oikein. Muutamia ideoita tuli jo seuraavaksi opeteltavien asioiden listalle, mutta katsotaan miten aika riittää. Raikulle ratojen seuraamiset olivat lisäksi ihan liian pitkiä (siksi namitin paljon, myöhemmin kun koira osaa niin vaadin varmaan ihan kunnon seuraamista rallyssakin) niin keskitytään tekniikkapuoleen ja Tira pääsee kokeilemaan pidempiä ratapätkiä.

Onneksi saatiin todella osaava kouluttaja ja hyvää näkökulmaa lajiin, ehkä Tirakin pääsee seuraavan kerran mukaan. Päälle kolmisen tuntia vierähti taas hyvässä seurassa ja Raiku tsemppasi itseään tosi hienosti. Yhteensä reissussa oltiin viisi tuntia ja kyllä se pentu kotimatkalla taisi torkahtaa bussissa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti