Sivut

Tira

TK1 Momandan Tiramisu
berninpaimenkoiranarttu

Tira 3v.

s. 8.4.2007
Emä: FI MVA Riccarron Kiss Kiss
Isä: FI MVA Momandan Obelix
Kasvattaja: Katja Suhonen, kennel Momandan
Omistaja: Tuuli Mertanen

Paino: 40 kg
Korkeus: 60 cm

Lonkat: B/C
Kyynärät: 0/0
Polvet: 0/0
Ristiselkä terve (kuvattu epävirallisesti 1/2010)
Silmät terveet (1/2010)
DM-geenitesti: terve

Toko: TK1, mölli-AVO1
Rally-toko: RTK1
Näyttelyt: SERT, vara-SERT, vara-CACIB

Jalostustarkastus: kokonaiskuva erinomainen (30.8.2009)


Tira on ensimmäinen koirani ja testikappaleeni koiraharrastuksissa. Se ei ole ollut helpoin mahdollinen harrastuskaveri, mutta sitäkin opettavaisempi. Virheistä ollaan siis opittu kantapään kautta ja nyt kuuden vuoden iässä Tiran kanssa on todella mukavaa puuhailla.

Tira on harrastanut vuosien varrella tokoa, rally-tokoa, agilitya, pk-jälkeä ja vetämistä. Lisäksi se on kokeillut paimentamista ja vepeä. Näyttelyissä pyörähdimme useamman kerran Tiran ollessa nuorempi, mutta se harrastus on lopulta jäänyt.

Nykyään Tira toimii minun kotiapulaisena, temppuilijana ja sylikoirana. Tavoitteita Tiran kanssa on lähinnä pitää hauskaa rally-tokon ja satunnaisesti myös tokon parissa, mutta varsinainen kisaaminen taitaa jäädä Raikun harteille.

Tira 2v.
Tira on luonteeltaan Berni. Siitä löytyy roppakaupalla itsepäisyyttä, huumorintajua, tekemisen riemua ja rakkautta ihmisiä ja ruokaa kohtaan. Nuorempana Tiran määrätietoisuus ja dominointi oli isompikin ongelma, mutta meidän molempien kasvettua saimme palaset kohdilleen. Tira aikuistui huomattavasti vasta noin neljän vuoden ikäisenä, sitä ennen se osasi olla aikamoinen energiapakkaus ja riiviö.

Kotona Tira on nykyään todella huomaamaton. Sisällä se lähinnä nukkuu, yleensä sellaisessa paikassa mistä se pystyy tarkkailemaan kaikkia kerralla. Tiran mielestä parasta ovat pakkaspäivät lumihangessa, vähän juoksentelua ja kotona iso annos ruokaa. Se rakastaa yhdessä tekemistä ja mikään ei voita sitä bernihymyä ja hännänheilutusta kun Tira saa hoidettavakseen vastuullisia tehtäviä, esimerkiksi mun hanskojen nostamisen tai postin kantamisen.


Tira on ollut elämänsä aikana kohtuullisen terve, mutta olemme silti saaneet juoksennella silloin tällöin eläinlääkärissä. Tiralla on ollut paikallinen demodikoosi kirsun vieressä, lievä kennelyskä ja lievä papilloomavirus suussa. Isoimpana huolena on ollut verikokeissa selvinnyt tavallista korkeampi kreatiniiniarvo. Tiralta on otettu muutaman vuoden ajan kontrolliverinäytteitä ja koska arvot pysyivät vuosien aikana samana ja lopulta laskivat normaaliin viitearvoon, Tira todettiin terveeksi. Tarkistetaan silti veriarvoja aina kun tulee asiaa eläinlääkäriin.

Tira on steriloitu kuuden vuoden ikäisenä alkavan märkäkohdun takia. Leikkaus meni hyvin ja Tira toipui nopeasti.