Sivut

Raiku

RTK3 TK1 Wirneen Huutomerkki
australianpaimenkoiranarttu

Raiku 1 v.
s. 24.5.2012
Emä: FI TVA FI KVA HK3 EK3 JK3 VK1 BH Windedos After Eight
Isä: FI TVA FI KVA HK3 EK1 JK1 BH Delta River Buffalo Track
Kasvattaja: Laura Lönnberg, kennel Wirneen
Omistaja: Laura Lönnberg ja Tuuli Mertanen


Paino: 16 kg
Korkeus: 48 cm

Lonkat: B/B
Kyynärät: 0/0
Selkä: SP0, LTV0, VA0
Olat ja polvet terveet (tutkittu epävirallisesti 5/2013)
Silmät terveet (04/2015)

MyDogDNA testattu
HSF4 geenitesti:terve
MDR1 geenitesti: terve 

Suoritettu MH, laukaukset 1
Luonnetesti +155 pistettä, laukausvarma

Rally-toko RTK1, RTK2, RTK3, MESHYV
Toko TK1, AVO3
Näyttelyt jun HYL, nuo T

Raiku on kauan odotettu toinen koira ja tulevaisuuden toivo. Rai on minulla sijoituksessa kasvattajaltaan Lauralta. Lajivalikoimaamme kuuluu toko, agility, pk-jälki, vesipelastus sekä rally-toko, silloin tällöin treenaamme myös viestiä ja käymme paimentamassa. Raiku on kisannut myös kerran flyballissa ja nyt tulevalla kaudella on tarkoitus aloitella vetohommia.

Raiku on sinnikäs ja nopea työnarkomaani. Rai rakastaa tuttuja ja tuntemattomia ihmisiä ja tervehtii kaikkia iloisella pusuloikalla suoraan kasvoihin. Ruoka on edelleen Se juttu, mistä ei tingitä. Vapaa-aikaharrastuksina Raiku suosii ikkunasta kurkkimista, Tiran hoitamista ja leikittämistä, lelujen ja luiden kantamista sekä minun pikkuvarjona toimimista.

Raiku on osoittanut olevansa älykäs pieni aussie ja tuntuu luonteeltaan mukavan tasapainoiselta. Se kestää pienet palautteet minulta eikä jää miettimään epäonnistumisia, mutta ei myöskään vaadi mitään suurta henkistä taistoa ennen kuin uskoo kieltoja. Raikulla on mahtava asenne noin nuoreksi koiraksi. Kun ollaan töissä, niin keskitytään vain siihen huolimatta siitä mitä ympärillä tapahtuu. Toistaiseksi pahimmat häiriöt ovat olleet oma kasvattaja ja sisarukset. ;) Rain työilmeessä on välillä vähän tosikkomaisuutta ja junnu muuttuu ihan vakavaksi silloin kun kyse on ruoasta tai lempileluista. Kuitenkin kun tekemiseen pääsee oikein sisälle, Raikun häntä alkaa elää omaa elämäänsä, nousee tötterölle selän päälle ja huitoo vimmatusti puolelta toiselle. Raiku voisi kehittää itselleen vähän lisää malttia ja itsehillintää erityisesti treeneihin, mutta osin peilaa varmasti yhtä kärsimättömän ohjaajan käytöstä.


Harrastuskoirana Raiku on aivan lyömätön. Se tekee töitä aina täysillä ja samalla asenteella eikä tunnu ikinä kyllästyvän. Raiku on todella monipuolinen ja helppo koira kokeilla kaikkea uutta, koska se on toistaiseksi omaksunut kaikki lajikokeilumme ja osoittanut olevansa niissä lahjakas. Huono juttu ahneen ohjaajan kanssa, koska kalenteri tuppaa täyttymään aika monista treeneistä. ;)

Raikun palkkaus on helppoa, koska se on todella ahne, innostuu kehuista ja rakastaa leikkimistä. Myös itse tekeminen on sille oma palkkansa. Agilityssä Raiku on osoittanut olevansa loistokas. Se rakastaa sinkoilla täysillä eteenpäin ja lukee todella tarkasti mun kroppaa, mikä aiheuttaa välillä kömpelölle ohjaajalle ongelmia. Vesipelastuksessa Raiku kiskoo venettä ja hukkuvaa puhtaasti sisulla ja päättäväisyydellä eikä anna pienen kokonsa hidastaa itseään. Jäljestyksessä Raiku oli pentuna aika malttamaton, mutta ensimmäisen talvitauon jälkeen homma lähti sujumaan ja nykyään Raiku on luotettava ja tarkka jäljestäjä.


Vaikka Raiku on pirteä nuori koira, se pystyy myös ottamaan rennosti vapaapäivinä. Useamman päivän treenitauot näkyvät lähinnä siinä, että Raiku saattaa tuoda mun syliin tavallista enemmän leluja ja kuuntelee erityisen tarkasti mitä puhun sille, jos vaikka vihjaan jotain treenaamisesta.

Kotioloissa Raiku on todella helppo ja vaivaton. Se puuhailee ja leikkii myös itsekseen, mutta normaalisti se löytyy jalkojeni juuresta tai selkäni takaa. Luonnollisesti Raiku auttaa kaikenlaisissa kotitöissä ja jos se ei varsinaisesti tee mitään, se on ainakin henkisenä tukena esimerkiksi pyykkien ripustamisessa tai tavaroiden järjestelemisessä. Imuria Raiku inhoaa. Yöt Raiku nukkuu jossain minun lähelläni, useinmiten samalla tyynyllä kuin minä. Aamuisin Raiku muistaa antaa kasvopesun sekä minulle että Tiralle ennen kuin nousemme ylös.

Julkisilla matkustaminen on melko helppoa Raikun kanssa, koska heti bussiin tai junaan päästyä se asettuu jalkoihin joko istumaan tai makaamaan ja katselee siinä ihmisiä. Ainoat miinukset ovat, että jos mun keskittyminen herpaantuu niin Raiku yrittää tunkea muiden matkustajien syliin tai sitten Raiku on valmis jäämään jokaisella pysäkillä, koska bussimatkat päättyvät aina johonkin kivaan paikkaan kuten treeneihin. ;)


Nimensä mukaisesti Raiku rakastaa joskus ääntään vähän liikaa. Paljon olemme saaneet karsittua pois, mutta kyllä se into- tai protestihaukku vielä tarvittaessa irtoaa. Erityisen ärsyttävää haukkuminen on agilitytreeneissä, koska Rain maltti ei riitä rauhassa odotteluun niinkin kivassa paikassa. Satunnaisista kiljahduksista huolimatta Raiku on muuten todella hiljainen koira eikä pidä treenitilanteissa tai kotona ylimääräistä ääntä.

Tähän mennessä Raiku ei ole reagoinut mitenkään erilaisiin ääniin. Nuorena muiden koirien haukkuminen oli vähän ällöä, mutta se hävisi kun ikää tuli muutama viikko lisää. Raiku on mm. nukkunut 12-viikkoisena puoli päivää parin metrin päässä pk-sm tottiskentistä eikä lotkauttanut korviaan laukauksille tai muille äänille. Raiku ei ole myöskään reagoinut ilotulitteisiin uuden vuoden aikaan vaan kovasta metelistä huolimatta on nukkunut ja leikkinyt kotona normaalisti.

Raiku on vallannut itselleen paikan meidän laumasta ja siitä on kasvanut varmaan Tiran paras koirakaveri ja minulle toinen sylikoira. Eteen ei ole tullut vielä tilannetta, mitä Raiku ei olisi joko kyennyt tai jaksanut ratkaisemaan. Rain keskittymiskyky, motivaatio ja kestävyys ovat upeita ja tekevät Raikun kanssa toimimisesta erittäin miellyttävää. Tähän mennessä Raiku on lunastanut kaikki odotukseni ja ylittänyt ne vielä reippaasti.