Sivut

tiistai 16. joulukuuta 2014

Tirpu eläinlääkärissä 21.11.

Kirjoittamatta on jäänyt myös viime viikkojen tärkein Tira-uutinen eli eläinlääkärivierailu. Se saa nyt kokonaan oman postauksen niin löydän sen myöhemmin ehkä otsikonkin perusteella.

Perjantaina 21.11. Tira sai siis vähän erilaista laatuaikaa, kun varasin sille eläinlääkäriajan. Varsinainen syy oli rokotusten uusiminen, mutta samalla tutkittiin vähän muutakin.

Tira on ollut viime aikoina taas aika rauhallinen. Kotona nukkuu mielellään, lähtee kyllä vauhdilla ulos ja ruokahalu on yhtä hirviömäinen mitä ennenkin. Ei se silti kovinkaan normaalia ole, että koira nukkuu ensin yöunet, käy ulkona, jatkaa unia työpäivän ajan, käy ulkona, nukkuu illan, käy ulkona ja nukkuu taas yöunet. Kyllähän se tekee jotain, jos sitä innostaa, mutta ei leiki itsekseen, ei puuhaile ylimääräisiä. Leikkii silloin tällöin Raikun kanssa, kun sattuu sille tuulelle.

Olen pessimisti. Lääkäriin lähdettiin sillä ajatuksella, että jotain on vialla. Sinänsä en ehtinyt pelkäämään lääkäriaikaa etukäteen, koska sain varattua sen vasta edellisenä päivänä. Perjantaina oli taas niin kauhea kiire töistä kotiin, nappaamaan koirat mukaan ja juoksemaan suoraan lekurille. Sanotaan lisähuomiona näin, että pissanäytteen ottaminen Tiralta oli mielenkiintoinen operaatio, kun Rai hengasi mukana. Käveltiin suoraan ulko-ovelta metsikön puolelle, käskin Raikun tarpeilleen kauemmas ja kuljettiin Tirpin kanssa lyhyellä hihnalla. Voi kun naapurit olisivat nähneet ! :D Raikun ilme oli ainakin näkemisen arvoinen, kun komensin sitä aina vaan kauemmas. Lääkäriin saatiin melkein juosta, matkan varrella kohdattiin äiti joka otti Raikun hengailemaan mukaansa.

Klinikalla Tirpi tasan tiesi mihin ollaan tultu. Vaikka meidän vakieläinlääkärin tilat ovat muuttaneet eikä oltu käyty aikaisemmin tuolla, Tira tiesi. Se oli vähän reppanan näköinen. :D Alkuhaastattelun ajan Tira nuuhkutteli huonetta läpi, moikkasi yleistutkimuksen ajan eläinlääkäriä häntä heiluen ja maastoutui sen jälkeen istumaan mun jalkojen väliin. Tira ei tykkää piikeistä, varsinkaan niistä jotka ottavat siltä verta!

Yleistutkimuksessa kaikki oli normaalia. Sydän ja keuhkot (?) kuulostivat hyvältä, ei aristanut mitään paikkoja eikä vatsan seudulla tuntunut möykkyjä. Vanhat rasvapatit kopeloitiin läpi eikä niissäkään tuntunut mitään erikoista. Hammaskiveä löytyi kyllä. :P

Otettiin tosiaan taas verinäyte, lisäksi tutkittiin virtsanäyte. Tiralla on ollut muutaman vuoden ajan munuaisarvot hitusen koholla ja niitä on tsekattu 1-2 kertaa vuodessa. Edelliset verikokeet on muistaakseni otettu 1,5 vuotta sitten steriloinnin yhteydessä ja silloin arvot olivat laskeneet kokonaan normaalin rajoille ja saatiin vapautus kontrollikäynneistä. Korkeimmillaankin kreatiniini on ollut muutama kymmenen yksikköä viitearvoa korkeampi ja urea joko normaali tai tyyliin 0,5-1,5 yksikköä korkeampi.

Muuten verikokeesta katsottiin verensokeri, elektrolyytit, maksa-arvot, proteiiniarvot, bilirubiini ja amylaasi. Virtsanäytteestä tarkistettiin pikatesti, sakka ja ominaispaino.

Tulokset soitettiin mulle myöhemmin illalla enkä tullut kirjoittaneeksi niitä itse ylös. Oltiin siinä vaiheessa vielä Raikun kanssa hallilla. Kaikki arvot olivat normaaleja, paitsi munuaisarvot taas ihan vähän koholla. Matalammat silti mitä ovat joskus olleet. Toisin sanoen testien mukaan terve koira.

Olin (ja olen edelleen) vähän ristiriitaisin fiiliksin. Toisaalta toivoin jotain syytä siihen miksi koira on noin letkeä. Samaan aikaan olen niin onnellinen siitä ettei Tira ole testien mukaan sairas.

Väsymys saattaa olla ihan iästä johtuvaa, nyt syksyllä tuli täyteen 7,5v. Vähän surullista, koska ei se nyt niin vanha ole. Ei kyllä enää mikään nuorikaan. Voi että kun joku olisi kertonut tästä rauhallisesta bernistä silloin kun Tira oli villi 1-vuotias teiniääliö. En olisi uskonut! :D

Oli vähän puhetta siitä miten jatketaan tästä eteenpäin. Nyt Tira on lähinnä tarkkailtavana muuttuuko vointi ja mihin suuntaan. Seuraava askel tutkimuksissa olisi kuulemma esimerkiksi vatsan (ja ehkä rintakehän?) röntgenkuvaus ja ultraus. Samaten luustoa voisi läpivalaista, jos siellä on jotain häikkää tai kulumaa. Tähän mietin kyllä itse, että voisi kokeilla kipulääkekuuria, jos sillä näkyy muutosta. Vasta suunnittelun alla, mutta mahdollista.

Siihen asti nautitaan ihanasta Tirpistä. Maailman paras rutistettava!

//Hyvä julkaista teksti vasta pari viikkoa myöhemmin, koska nyt Tira on ollut epätavallisen pirteä. Erityisesti sen häntä on villiintynyt täysin, huitoo ja hakkaa jatkuvasti! Ehkä rouva masentui vaan hetkellisesti tästä pimeydestä. ;)

10 kommenttia:

  1. Hyvä että Tira on nyt pirteämpi!

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa samanlaiselta tilanteelta, kun mulla Hugon kanssa. Erotuksena vain se, että Hugo on 4,5-vuotias... Se on siis juurikin ollut myös tosi "löysä", eikä tosiaan puuhastele itsekseen oikeastaan mitään, vaan nukkuu/lepäilee aina, kun en sen kanssa aktiivisesti jotain tee.

    Hugollakaan ei löytnyt mitään muuta paitsi vähän matalat kilpirauhashormonitasot. Onkos Tiralta tota kilpirauhasen vajaatoimintaa poissuljettu..? Itsekin tosin tuli huomattua, että just sen jälkeen, kun oli tehty erilaisia tutkimuksia (ml. magneettikuvaus) sairauksien/rakenteellisten vikojen poissulkemiseksi, niin Hugosta tuli myöskin heti paljon paljon pirteämpi :D Selvästi halusi vain rasittaa omistajan kukkaroa näin joulun alla ;)

    Mutta hienoa, ettei Tiraltakaan löytynyt mitään vikaa! Jospa koiratkin kärsii syysmasennuksesta...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt en edes muista onko siitä joskus tutkittu kilppariarvoja! Hyvä idea kuitenkin, kiitos! Vilkaisin oireiden kuvauksia ja väsymys ja (ajoittainen) liikuntahaluttomuus täsmäsivät, muita ei ole oikeastaan ollut. Voihan sitä silti sairastaa vain noillakin oireilla.

      Seuraillaan tilannetta ja konsultoidaan uudestaan eläinlääkäriä, jos näyttää siltä. Tiralla tuntuu menevän vähän kausittain nämä "masentuneisuudet". Joskus saattaa laahustaa lenkeillä pari viikkoa, sitten piristyy taas ja kipittää reippaasti seuraavat kuukaudet. Tehnyt tätä koko aikuisikänsä, että ota nyt siitä selvää. Kamalasti taas huolta ja vaivaa. ;)

      Voi Hugo! :D Siinä on kyllä pankkitili keventynyt aika mukavasti!

      Poista
    2. Kilpparista ELL sanoi juurikin, että koska kilpirauhanen vaikuttaa niin moniin eriin eilmistön toimintoihin, niin voi esiintyä tosi eri tavoin eri koirilla. Eli juurikin noin, ettei tarvitse kaikkien oireiden täsmätä ja siltikin voi olla kyse siitä.

      Hugo kuulostaa tosi samanlaiselta kuin Tira sen suhteen, että Hugollakin on tosi vaihtelevaa toi löysyys. Oli tässä jo välillä pari viikkoa reippaampi ja nyt eilen taas havaitsin sen laahustavan lenkillä niin, että sai melkein perässä vetää.... Eli vaikea sanoa tuostakin, että onko kyse oikeasti jostain "viasta" vai onko sen mielestä vain välillä tosi tylsää lenkkeillä :D Sekin nimittäin tehnyt tota pidempään...

      Ja mitä tohon pankkitilin keventymiseen tulee, niin tuli kyllä nyt (taas!) kiiteltyä, että onneksi on vakuutus!

      Poista
    3. On kyllä tosi kumma! Tirakin tuntui taas eilen vähän hitaammalta, laahusti jalkojen takana lenkillä. Tulee itse hulluksi kun yrittää saada siitä selvää.

      Vakuutus on pelastanut juu monta kertaa! :D

      Poista
  3. Hyvä että Tira on terve :) Meillähän oli samanlainen tilanne kun Siiri kanssa oli tosi väsyneen ja apaattisen oloinen ja silloin tutkittiin kaikki mahdollinen mitä kolme eri eläinlääkäriä sattui keksimään, verinäytteitä otettiin, pissanäyte, röntgenkuvat, tutkittiin kilpirauhasarvot ja addisonin taudin mahdollisuus, koirasta oli kaikkien mukaan ihan terve, mikä oli silloin tietysti ihan loistavaa, mutta kun sen oman koiransa tuntee ja tietää että se väsymys ei ole normaalia niin vähän turhautti.

    Mullakin tuli mieleen toi että onko kilpirauhasarvoja otettu Tiralta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu niinpä, ei tuo ihan normaalia ole! Ei kai ikä voi noin paljoa vielä vaikuttaa, tai en halua kuvitella että se on mukamas jo niin vanha (ja viisas).

      Kilppari menee ehdottomasti pohdittavien asioiden listalle, kiitos! Hyvin mahdollinen vaihtoehto, ehkä tsekataan se seuraavaksi jos väsymys jatkuu.

      Poista
    2. Mä toivoin sillon että Siirillä olisi se kilpparin vajaatoiminta ollut, jos siis jotain olisi ollut, Siirillä täsmäsi ihan kaikki oireet mutta arvot olivat silti kahteen kertaan ihan normaalin raja-arvoissa..

      Poista
    3. Jep, jos pitää sairastua johonkin niin kilppari on varmaan siitä parhaasta päästä, koska lääkityksellä sen saa niin hyvin kuriin! Ja Tipa tuskin enää kilpailee missään lajissa, korkeintaan pyörähtää vetskukehässä... :)

      Poista