Oli ensimmäinen ajatus sunnuntain luennon jälkeen. ;) Olin kuuntelemassa Raine Holmin Aktiivinen jälkikoira -luennon ensimmäistä osaa. Tämä viisituntinen keskittyi jälkikoiran ominaisuuksiin, pentujen harjoituksiin ja erikoisjäljen perusteisiin. Paljon tietoa, niin uutta kuin vanhaa. Raikua olen rakentanut metsäjälkeä silmällä pitäen ja FH puolelle siirtyminen on tässä vaiheessa aika epätodennäköistä, vaatisi ihan liikaa töitä. :P Seuraavaa koiraa ajatellen tuli kyllä hyviä vinkkejä, josko siitä tulisi kaveri erikoisjäljelle. Muuten oli mukava huomata miten samalla tyylillä olen tehnyt pohjia myös Raikulle, näitä oppeja sitten kehittämään eteenpäin.
Jätän treeniasiat hautumaan muistiinpanoihin, niitä tuli rustattua noin yhdeksän sivua. Nyt pohdin lähinnä Raikun ominaisuuksia ja yleistä höpinää.
Sain luennolla mukavaa itseluottamusta ja uskoa omaan koiraan. Kuten kaikessa, olen ollut vähän epävarma Raikun ominaisuuksien suhteen jäljellä. Koska se on nopea, kiihkeä jne. mistä kuulen jatkuvasti. ;) Luennolla kävimme kohta kohdalta läpi Rainen mielestä hyvän jälkikoiran ominaisuuksia ja kas, Raikkis sopi melkein jokaiseen muottiin. Ainoa mitä en ihan allekirjoittanut sen kohdalla oli "tiivis nenänkäyttö", mutta sattumoisin se oli Rainen mukaan juuri se asia mihin voi puuttua koulutuksella. Ja totta, namijälkeä eli tarkkuutta harjoitellessa Rai menee hyvinkin tiiviillä nenällä, mutta metsässä menee nokka korkeammalla. Ihan niin kuin on opetettu, metsässä ei tarvitsekaan tarkistaa jokaista askelta.
Ja mitä niitä ominaisuuksia oli? Aktiivisuus, ahneus, toimintakyky, taistelutahto, ohjattavuus, (vietti) ja tiivis nenänkäyttö. Lyhyesti avattuna hyvä jälkikoira käyttää aktiivisesti nenäänsä, jaksaa raskaat suoritukset, kestää koulutuksen ja palautteen ja ottaa ohjeet vastaan. Itse näen Raikussa kaikki tarvittavat ominaisuudet. Se on sitkeä, sinnikäs, sillä on motivaatio ajaa jälkeä loppuun asti, se keskittyy tehtäväänsä, on törkeän ahne, kestää palautteen ja antaa mun virheet anteeksi. Mikä tärkeintä, se rakastaa jäljestämistä. Se haluaa edetä ja tekee itsenäisiä päätöksiä, vaikka mä makaisin metsässä rähmälläni ja liina on tuhannella solmulla puun ympärillä.
Toinen mistä sain vähän uskoa meidän tekemiseen oli pointit jäljestämisnopeudesta ja ohjaustyylistä. Noloa, mutta ei ole tullut mieleenkään, että koiran voisi opettaa ajamaan kireällä liinalla ja sitä kautta päästä ohjaamaan sitä. Tätä hyödynnettiin paljon kulmissa, ideana se että koiran ajaessa kulman yli liina löystyy ja koira saa vihjeen etsiä jälkeä aktiivisesti. Ei kuulosta tässä kovinkaan selkeältä, mutta käytännössä videolta näytti toimivan.
Muutenkin Rainen kanta tuntui olevan se, että vetäminen jäljellä on enemmän positiivista kuin pois kitkettävä asia. Ollaan kyllä keskusteltu tästä joidenkin jälkitreenien jälkeen ja osaltaan olen samaa mieltä. Juurikin Raikun kohdalla vetäminen on sitä intoa päästä eteenpäin huolimatta siitä mitä tapahtuu. Usein liinan takertuessa puuhun (ja sitä tapahtuu usein) Rai pyrkii kiskomaan eteenpäin, vaikka olisi totaalisen jumissa. Huono juttu mulle kun yritän selvittää solmuja, mutta toisaalta Raikun intoa ei lannista sekään, että laitan sen maahan odottamaan ja liinan selvittyä jatketaan eteenpäin.
Yksi aihealue oli myös hyvän ohjaajan ominaisuudet. Tärkeimpiä pointteja oli oikean tekniikan opettaminen koiralle, taito tehdä hyviä jälkiä, realismi, maasto- ja ympäristötekijöiden ymmärtäminen, tavoitteellisuus sekä koiranlukutaito. Yksi mistä annan itselleni kiitosta on realismi. ;) Olen aika kriittinen itseäni ja koiriani kohtaan, mutta omasta mielestäni turha kehuminen on vielä huonompi vaihtoehto. Annan kyllä kiitosta itselleni silloin kun mielestäni se on ansaittua. Kyllä joskus tulee luettua vanhoja blogitekstejä ja saan naureskella omille vaatimuksille, mutta omasta tekstistä löytää myös ne piilokehut. :D
Sain myös kivaa ajatusta niihin osa-alueisiin mihin kaipasinkin eli esineisiin, harhoihin ja kulmiin. Varsinkin kulmien stoppari-idea tuntui mukavalta ja pääsee käytännön kokeiluun. Teoria näistä jatkuu vielä tämän viikon sunnuntaina luennon toisessa osassa, jossa keskitytään kisamaisiin jälkiin ja kokeisiin valmistautumiseen. Sitä odotellessa!
Loppuun pari vanhaa jälkivideota viime kesältä. Ovat olleet jo aikaisemmin esillä blogissa, mutta ovat sellaista työskentelyä mitä itse tykkään katsoa. :)
Raiku 11 kk namijäljellä.
Raiku 13 kk namijäljellä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti