Sivut

tiistai 25. helmikuuta 2014

Omatoimitreeniä ja junnutokoa

Oli tarkoitus kirjoittaa viime viikon lenkkitokot ylös, mutta se vähän jäi. Ja nyt en muista enää kunnolla mitä tehtiin ja miten meni. Pitää varmaan palata siihen orjalliseen treeniraportointiin, tylsää kun pää on niin pahvi. Mulle blogin tarkoitus on kuitenkin auttaa pitämään jotain kirjaa treenivaiheista ja edistymisestä, edellyttää varmaan sitä ahkerampaa päivittämistä? Tähän hätään ei ole uusia kuvia eli viime viikkoisilla erittäin laadukkailla sisäkuvilla mennään!

Kakeja ollaan tehty sekä nopeina että etäisyydellä, kaikki treenit sisällä ilman isompaa häiriötä. I-m vaihdot ovat hyviä ja ihanan pomppivia apujen kanssa. Pompulla tarkoitan lähinnä sitä istumaan nousemisen tyyliä eli Rai hypähtää etutassuillaan ylös. Etäisyyttä ollaan otettu takapalkan avulla erityisesti m-s vaihtoihin. Toimii todella hyvin, Rain takatassut on liimatut maahan!

Hatarasti muistellen keskiviikkoa (tai torstaita. Saattoi se olla myös tiistai?): naksuttelin Raikulle seuraamispaikkaa, joka rupesi taas löytymään. Fiilis oli tosi hyvä, vaikka katse harhaili pari kertaa eteenpäin. Koiran peppu on kuitenkin todella eläväinen ja heittää hurjasti sivulle, kun Raiku ennakoi käännöksiä. Se seuraa todella tarkasti mun hartioiden liikettä eli nyt yläkroppa vispaamaan ja palkka siitä kun koira pysyy oikealla paikalla. :P


Luoksetulon stopissa käytin vaihdellen takapalkkaa. Tokoiltiin hiekkapohjaisella parkkiksella, jossa oli vain ohut lumikerros niin sai tehtyä vähän vauhtiakin. Stoppi oli joo hyvä, koira oli sika. Tein ekat tahallani niin, että Rai näki lelun jäävän taakse, takapalkka kun on tosi satunnaisessa käytössä. No, Raikun mielestä "tule" tarkoitti että lelulle saa tehdä kunnon tappoloikan ja rallata sitten mun luokse. Osa ajasta meni siis hämäyspalkkoihin eli joko jätin lelun sen huomaamatta tai huijasin ja palkka lensikin multa. Tärkeintä on se, että stoppi toimi treenimäärää nähden aika hyvin pelkällä käsimerkillä. Samoin suorat luoksetulot onnistuivat samalla nopeudella mitä ennenkin.

Jäävissä Rai tarjosi hienosti seisomista niin tehtiin vain maahanmenoa ja istumista. Muistuihan nekin mieleen, olisikohan ällön märkä pohja ollut osasyy muistikatkokseen? Tällä kertaa tehtiin lyhyellä valmistelevalla seuraamisella, tätäkin voisi vaihdella useammin.

Eteenmenot olivat suoraan lelupalkalle. Fokus on aika hyvin suoraan eteenpäin ja kokeiltiin sitten tokavika kerta ilman lelua maahanmenon kanssa. Rai stoppasi suunnilleen siihen missä lelun olisi pitänyt olla, nuuhkaisi ympäriinsä ja meni maahan nenä muhun päin. Palkka lensi suoraan multa ja vika eteenmeno taas valmiille lelulle sujui hyvin. Maahanmeno treenitilanteissa saa vielä odottaa lisävarmuutta, mutta lenkillä se onnistuu varsin näppärästi. Olen siis pysäytellyt Raikua maahan silloin kun se ravaa/laukkaa musta poispäin, toimii aika hyvin ja Rai pyörähtää heti ympäri ja käy maahan.

Vikaksi jätin Raikun rentoon paikkikseen ja tein Tiran kanssa seuraamista. Tosi helppoja pätkiä, että Raikulla on mahdollisuus onnistua. Se käänsi itse rintamasuuntaa enemmän meitä kohti, mutta pysyi paikallaan. Kerran taisi kyllä kuulua surullinen "viuuh" -vinkaisu, kun Tira teki tasajalkapomppuja mun sivulla. Siitä päästään kurittomaan berniin. ;) En voi sille mitään, mutta mulla ei ole enää sydäntä kieltää sitä possuilemasta. Tira sai siis edistää, pomppia ja poikittaa kun mä kikatin siinä kävellessä. Pari kertaa sain rykäistyä kurkulla niin, että se korjasi asennon itse, mutta se on niin symppis! Jos ajattelee ihan järjellä niin pitäisi panostaa sen seuraamiseen vähän enemmän. Edes rallyssa ei katsota tuota hyvällä ja jos ikinä enää kuvittelee kokeilevansa tokopuolta Tipan kanssa niiiin.. ;)  


Maanantaina 24.2. tokoiltiin taas junnuporukalla, paikalla oli vain team wirneet.

Luoksepäästävyydessä varmistelin ja sanoin pari kertaa 'odota'. Rai keräsi itsehillintänsä ja malttoi istua, vaikka näytti tekevän tiukkaa.

Paikkikset kahdessa osassa, ensin istuminen ja sen jälkeen makaaminen, Rai Hopun ja Pihkan välissä. Istumisessa asento oli ryhdikäs ja pysyi hyvin, aika ja matka olivat sopivan lyhyitä.

Makuulla Rai oli alkuun sopivan tarkkaavaisen näköinen. Jäin hallin toiseen päätyyn, koska suunnitelmissa oli pientä häiriötä. Pipsa käveli ensin koirien edestä, pujotteli rivistön ja lähti kävelemään reunaa pitkin mua kohti. Pipsan kävellessä Raikun ohi Rai nosti päätä kaksi kertaa, molempien kertojen jälkeen käänsi pään nopeasti taas mun suuntaan. Korvat olivat vähän luimussa. Pipsan kävellessä siitä pois päin Rai nousi kyyhöttämään paikalleen, mutta huikkasin sille pienen 'oijjoij' niin se kävi takaisin maahan, tuli eteenpäin muutaman sentin. Kävin vielä parin sekunnin ajan hallin ulkopuolella (josta kuului koko paikkiksen ajan kauhea räpätys ;) ), jolloin Raikun pää oli kuulemma kohonnut kymmenisen senttiä ylöspäin ja ilme oli huolestunut, pysyi kuitenkin maassa. Otettiin maahanmenot ja istumiset yksitellen, nyt en muista enää minkä Rai ennakoi. Olisiko ollut istumisen, kun nousi puolittain joko 'käsky' -sanalla tai Hopun istumiskäskyllä. Muuten oli ok, namitin onnistuneista häiriökäskyistä.

Paikkisten jälkeen Rai meni tauolle, kun mä puin lisää treenikamoja päälle. Sillä oli joku ihme viuhtominen päällä, yritti kauheasti tunkea syliin ja nuolla mun kasvoja. En ihan saanut siitä selvää yrittikö lepytellä (mistä? paikkiksen pienen epäonnistumisen palaute oli todella pieni) vai oliko vain innoissaan ja osoitti sen oudolla tavalla.


Illan teemat olivat luoksetulo ja hyppy, meillä molemmat AVO-tasoisesti. Luoksetulossa tehtiin ensin kisamainen ja käskytetty versio, eka kerta sitä laatua. Rai jäi istumaan ryhdikkäästi, ei reagoinut sen suuremmin liikkuriin tai häiriökäskyihin. Ensimmäinen pätkä tuli hyvällä laukalla, stoppiin (suullinen ja käsimerkki) Rai reagoi nopeasti, mutta vähän se venähti. Seisomassa odottaminen oli hyvä, mutta vikan pätkän tuli taas ravaten eteen. Korjasin vielä vähän tiiviimmäksi ja palkkasin siihen. Palautteen ja pohdintojen jälkeen tehtiin pysäytystä lyhyemmältä matkalta pelkällä käsimerkillä. Viskoin nameja kauemmas ja Rain palatessa luokse joko pysäytin tai palkkasin lähelle tulemisesta. Stopit olivat nättejä! Mietittiin vielä stopin jälkeistä eteentuloa ja kokeiltiin sitä erillisenä. Rai jäi seisomaan ja otin lyhyeltä matkalta eteentulon. Oli vähän nopeampi, mutta jostain se kehittää siihen painetta. Vaihtoehtoina on oikeastaan rikkoa liikettä tai vaihtaa käskysana, kokeillaan nyt kuurina innostavaa lelupalkkaa vauhdista. Muuten luoksetulo on oikein kivalla mallilla, olin tyytyväinen!

Saatiin liikkurointi myös hyppyyn. Rai teki tasaista, luotettavaa työtä ilman suurempia virheitä. Se jäi taas ihan esteen taakse, mutta ei oteta stressiä siitä. Se kuitenkin pystyy tekemään paluuhypyn hyvin. Omaan silmään liikkeestä puuttuu voimaa ja nopeutta, mutta rajansa myös mun pilkunviilauksella. ;) Kyllä tuolla hypyllä pääsee avoimesta luokasta eteenpäin. Eteentulosta sivulle siirtymisessä Rai tarjosi tiiviimpää eteentuloa, niin palkkasinkohan sitä 5 min aikaisemmin juuri siitä? ;) Tehokuuri myös siihen.

Muuten Rai sai tehdä kontaktia, palauttelevaa seuraamista, muutaman kake-vaihdon ja vähän hassuttelutemppuja. Ei enää mitään sen isompaa, koska päivän isoimmat teemat onnistuivat hyvin ja viikonloppu oli rankka, ainakin ohjaajalle. Koirassa riitti silti intoa ja virtaa. ;) Loppupalkkana Rai, Pihka, Hoppu, Jocke ja Nessa pääsivät tuttuun tapaan pienelle rallattelulenkille, kotiin päästyä olikin mukavan mutainen koira jonottamassa suihkuun.

2 kommenttia:

  1. Huh, mä en siis ole ainoa, joka antaa koiran jo tehdä vähän sinne päin-suorituksia :D meillä esiintyy samaa kun teillä Tiran kanssa, mä välillä päästän Siirin niiin helpolla kun on vaan ylipäätään niin kivaa kun sillä on kivaa, siinä unohtuu herkästi kaikki oikeaoppiset suoritukset ja ohjeet kun koira on niin symppis ♥ :)
    Meillä nyt tietysti ei ole sinänsä väliä kun kisaamaan ei lähdetä, mutta kyllä sitä silti välillä miettii että tätäkö varten sitä on monta vuotta treenattu, että pääsee pilaamaan kaiken kun koira on reilu 6v.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et todellakaan ole ainoa. ;) Tirpun kanssa tulee tehtyä muutenkin liian vähän hassuttelutemppuja niin se saa aika vapaat kädet toteutuksen suhteen. Raiku saa olla tosikko, Tira pieni pelle!

      Kokeile Siirin kanssa rallya? Ainakin alo ja avo menee melkeinpä pelkällä tokotaustalla, ylemmissä luokissa kaikki koiratanssitemput auttavat tosi paljon. Eikä tarvitse tähdätä kisoihin. :D

      Poista