Sivut

perjantai 9. tammikuuta 2015

Vuoden ensimmäinen maratonpäivä: agia, rallya ja Virven tokokurssi


Vuosi alkaa semiaktiivisesti. On tehty agia, hyppytekniikkaa, tokoa, rallya ja käyty paimentamassa. Piti tehdä myös esineitä ja pudotettua, mutta röyhkeästi käytin sen ajan kameran ulkoiluttamiseen ja frisbeen viskomiseen. Kamera onkin saanut omituisen paljon ulkoilua, blogi ei tällä kertaa saakkaan nauttia laadukkaista kännykkäkuvista!

Vuoden ensimmäisinä päivinä namiteltiin lähinnä rallyn eteentuloja, sivulletuloja ja puolenvaihtoja. Muistuttelujen jälkeen tulee hyviä ja suoria asentoja, mutta -eteen istumisesta takaa kiertäen oikealle sivulle- on vaikea! Rai tulee joko vasemmalle sivulle tai sitten kiertää pitkän kaarroksen ja jää liian kauas perusasentoon oikealle puolelle. Toisaalta mulla ei ole vieläkään näin päin kiertämiselle käskysanaa vaan käsimerkeillä mennään, hehe.. Voi koiraparka.

Lauantaina 3.1. oli vaihteeksi pieni maratonpäivä hallilla: agia, rallya ja tokoa.

Agitreeneissä tehtiin Juha Oreniuksen rataa, pätkissä räpiköimällä päästiin esteelle nro 13.
Alun ennakoivassa valssissa oli samat haasteet kuin ennenkin: olin ihan liian myöhässä ja Rai loikkasi suoraan läpi. Kun sain omaa asennetta enemmän kohdilleen, myös possu kuunteli.
Kolmoselle mun peruskäännös antoi Raikun hypätä liian laajasti niin vaihdettiin siihen vastakäännös.

Ja kepit. Voihan kepit. Tai voihan mun levoton jalka !
Tein varmaan kolme, neljä kertaa saman jutun. Kun Rai lähestyi keppejä ja oli lukitsemassa, liikautin vasenta jalkaa pari senttiä sivuun. Ja Rai korjasi suoraan tokaan väliin. Kunhan liimasin molemmat jalat tiukasti maahan ja annoin koiran hakea itse väistämättä mihinkään, meni hyvin.

Tehtiin seiskan jälkeistä elämää erikseen. Ensinnäkin ohjasin Raikun ekalla kerralla vahingossa suoraan 14 putkeen ja siitä seurasi kiva leikki. Käytiin pari kertaa keskustelua pikkukoiran rakkaudesta putkiin, jonka jälkeen saatiin keskittyä saksalaiseen. Taas turhan monta eri osaa joihin piti keskittyä (pidä koira pois putkelta, takaakierto, päällejuoksu, persjättö, juokse juokse juokse) niin päällejuoksu jäi vähän vajaaksi, kiltti koira luki sen huitauksen kuitenkin oikein. Päästiin 13 backflappiin asti hyvin, mutta siinä Rai pyörähti takaisin muhun päin kun yritin taas huitoa sille. Tehtiin se kerran erikseen ja nyt luki hyvin. Kyllä se siitä, keskellä rataa molemmilla on vielä vähän vaikeuksia (siis mulla, kun en osaa olla rauhallinen).


Jäähdyttelylenkiltä siirryttiin suoraan rallytreeneihin. Tehtiin ALO/AVO -tasoista rataa, Rai taitaakin olla porukasta kokenein, siksi niin helppoja ratoja. Pidin ratatreenit lyhyinä, lähinnä häiriötsekkaus kevättä varten. Huomautin pari kertaa pienestä epätarkkuudesta, samaten muutamasta kontaktin pudottamisesta (houkutus ahtaassa tilassa). Pääosin ihan kivaa työskentelyä!

Tehtiin heti perään käytösruutu, edessä maaten n. 2 min. Teemana kontaktin pysyminen niin annoin myös ruokapalkkaa, aika pätevää isossa häiriössä.

Muuten tehtiin eri käännöksiä, puolenvaihtoja ja tarkkuutta oikeaan puoleen. Meinaa vieläkin levähtää helposti, muuten aika kivaa.


Päivän viimeinen laji oli toko, tarkemmin sanottuna Virve Sormusen tokokurssi. Ennen omaa vuoroa käytiin vajaan tunnin mittaisella lenkillä Lauran, Hopun ja Nepen kanssa. Lenkin jälkeen ehdin pitää pienen evästauon, Rai torkkua parikymmentä minuuttia ja siitä melkein suoraan takaisin hommiin. Valitsin ensimmäisen kurssikerran asioiksi seuraamisen sivuaskeleet ja peruuttamisen. Samalla katsottiin perusasentoa ja seuraamista.

Yritin vältellä normiseuraamista, koska sen ylläpito on ollut viime aikoina aika laiskaa. Päästiin silti tekemään pieni peruspätkä ja yleisökin hiljeni juuri sopivasti katsomaan. Jos tuo ei saa aikaan koefiilistä niin ei mikään! Kommentit olivat osittain tuttuja, mutta löytyi sieltä vähän uuttakin.

Ensinnäkin Raikun riippuvuus mun silmistä: se hakee mun silmiä ja lukee vahvasti mun katsetta. Testattiin tätä katsekontaktin perusasentotreenillä: koira perusasennossa ja käänsin päätä reilusti oikealle -> Raiku livahti 10cm eteenpäin, koska halusi nähdä mun silmät.
Toisessa variaatiossa jätin koiran istumaan, siirryin pari metriä sen eteen, käänsin katseen taas reilusti oikealle ja kutsuin perusasentoon -> Rai tarvitsi kaksi käskyä, joista jälkimmäisellä tuli seisomaan mun eteen ja oli menossa kurkkimaan mun katseen mukana oikealle.

Jatkossa en saa katsoa koiraa kun kehun sitä, yritetään vähentää meidän molempien tuijotusta. Oli muuten äärettömän vaikeaa! Meinasin laskea katseen ihan automaattisesti, samaten tuntui tosi oudolta kehua näkemättä koiraa! Sanomattakin selvää, että treeneissä pitää hyödyntää apparia ja peilejä.


Peruuttamisessa näytin mitä ollaan tehty: imutettu voimakkaasti, koska Rain takapää kääntyy niin vahvasti. Tehtiin imuttaen peruuttaen kaarroksia, aina kun peppu lähti kääntymään niin kaarros vastakkaiseen suuntaan. Takapään käytössä Raikulla ei ole ongelmaa, se pitää saada vain ymmärtämään se helkutin suora asento. Kotiläksynä näitä.

Vielä ehdittiin sivuaskeleitakin, jouduin tekemään nämä uudella tyylillä eli katsomatta koiraa. Oli vaikeaa kävellä, tästä huomaa miten pää kenossa olen kävellyt aikaisemmin. Pari kertaa jäi vähän vinoon perusasentoon sekä oikealle että vasemmalle käännöksissä, muuten aika nätit. Voivottelin lähinnä omaa liikkumista, mutta mulle muistutettiin ettei tarvitse olla ihan noin täydellistä. Huups. Pilkunviilaus kunniaan!

Ekstrana tehtiin paikallaan käännöksiä, niissäkin pari vähän vinoa perusasentoa, mutta muuten hyvät. -Seuraamisesta käännös oikeaan, liike seis- sai Raikun vähän hämmentymään ja tekemään väljän perusasennon/jäi seisomaan, jatkossa hyvä treeni sekin.

Ehdittiin myös jutella treenien välissä. Kerroin paikkisongelmista ja kisatauosta, mutta toistaiseksi ei ratkota niitä ongelmia tällä kurssilla. Ongelmaa on vaikea kuvailla ihmisille jotka eivät tunne koiraa, sen takia jatketaan tuttujen kouluttajien avulla tätä. Kerroin myös seuraamisen eri ongelmista eri vaiheissa, lähinnä miten ollaan ratkottu vastaan tulleita pulmia (esim. painamisen opettaminen) ja miten edellinen vuosi meni asenteen takaisin hankkimiseen. Asenne koiralla olikin kuulemma seuraamisessa kohdillaan, ihan parasta!

Mainitsin muutamalle treenikaverille Raikun vuoron jälkeen kärsiväni (edelleen) tokomasennuksesta. Kauhean vaikea suunnitella ja tehdä ilman edessä odottavia kisoja. Ja mä en osaa tehdä tavoitteellisesti valmista ilman kokeiden tuomaa motivaatiota! Mulle heitettiin haasteeksi keskittyä tammikuun aikana vain yhteen (1) pieneen tokojuttuun, joka viilataan täydelliseksi. Muuta tokoon liittyvää ei saa tehdä! Liike on vielä suunnitteilla, tällä hetkellä vahvimpana vaihtoehtona on yksi (1 !!) kaukojen vaihdoista.

Pakko kyllä huomauttaa, että heti on menossa pieleen. Tammikuu on vaikea kuukausi tällaiselle haasteelle, luvassa on sen verran ulkopuolista ohjausta ja kimppatreenit, että pakko yrittää tehdä jotain liikkeitä myös kotona. Mutta jos pääpaino olisi kuukauden teemaliikkeellä? ;)

Rai ja turvalliset alastulot osa 1000. Tämän takia mun tavoitteissa luki "opettele heittämään turvallisesti"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti