Sivut

torstai 29. marraskuuta 2012

Raiku 6kk

Ihan tylsästi listaa missä vaiheessa ollaan menossa.

TOKO

- Perusasento/kontakti/seuraaminen
Pienten hapuilujen jälkeen suunta on parempaan päin. Raiku tarjoaa kontaktia usein ja kestoltaan jaksaa napittaa ties kuinka pitkään. Perusasentoon kiepsahdus on aika hyvällä mallilla, joskus harvoin peppu saattaa vähän unohtua matkasta ja Rai jää aavistuksen verran vinoon. Myös edistäminen on vähentynyt. Seuraaminen on varsin nättiä sellaisella 3-5 askeleella.

Suunnitelma
Sama vahvistaminen jatkuu. Seuraamisessa otin uuden tavoitteen eli sitten kun osataan viisi askelta kaikkiin suuntiin (eteenpäin, peruutus, sivuaskeleet) niin lisätään matkaa. Olen aika yllättynyt miten hyvin olen malttanut edetä, ihan baby steps eteenpäin!

- Eteentulo/luoksetulo
Eteentulo heikentyi noin kuukausi sitten, koska panostin liikaa sivullaoloon. Muistutellaan vähän käskyjen eroja ja haetaan varmuutta. Rai tulee välillä liian tiiviisti (törmää ja heittää etutassut mun jalkojen väliin/päälle) ja välillä epävarmana jää puoli metriä liian eteen. Samaten eri kulmista tullessa jää helposti vinoon. Luoksetulo on aina nopea ja paikallaan odottaminen onnistuu yleensä. Eteentuloa ei olla otettu kuin parin metrin matkalta eli vauhti ja loppuasento ovat vielä erillään. Eteentulosta sivullekiepsahdus onnistuu.

Suunnitelma
Varmuutta eteentuloihin ja erityisesti suoraan asentoon. Vauhtia ja edessä istumista ei ole vielä järkevää yhdistää.

- Paikalla makaaminen ja istuminen
Olen tyytyväinen edistymiseen. Kotona Raiku pystyy istumaan 90 sekuntia ja makaamaan melkein minuutin näkösuojassa, kentälle ei olla yhdistetty vielä piilopaikallaoloa. Kentällä on kestänyt mm. seuraavia häiriöitä nousematta ylös (sekä istumisessa että makuussa): toisten koirien palkkaus, muiden vapauttaminen, muutaman metrin päässä juoksevat koirat, agiradan houkutukset ja suorittavat koirat, lähellä liikkuvat ihmiset, mun oma liike/selän kääntäminen/reipas kävely pois päin. Kaikkea en muista, mutta tosiaan aika hyvällä mallilla. Raikun istumis- ja makaamisasento on yleensä ryhdikäs ja se katsoo tarkkaavaisena mun perään. Maahanmenossa saattaa valua joskus lonkalle.

Suunnitelma
Varmuutta ja erilaisten häiriöiden lisäämistä. Sopivassa suhteessa uusia häiriöitä ja ajan lisäämistä, jossakin vaiheessa myös piilopaikallamakuuta pienessä häiriössä (tosi helppoja alkuun).

- Jäävät
Kaikkia (istu, maahan, seiso) ollaan tehty pienestä liikkeestä ja käsiavuilla. Tärkeimpänä pidän kuitenkin tällä hetkellä sitä, että Rai kestää siinä asennossa vaikka mun liike jatkuu/kierrän sitä ympäri/lähellä on muuta häiriötä. Kestovarmuutta ollaan siis harjoiteltu pääpainolla ennen liikkeen yhdistämistä ja tästä on hyvä jatkaa.

Suunnitelma
Uusi liikkeiden kokoamisen etenemisjärjestys on istu, seiso, maahan. Maahanmeno on tällä hetkellä vahvin (ja tulee muutenkin helposti Raikulta) niin säästetään sitä viimeiseksi. Järjestys saattaa kyllä muuttua ajan kuluessa, mutta näillä mennään. Lisätään vaikeutta ja vähennetään apuja vähitellen. Sieltä ne rakentuvat.

- Kaket
Kaikki liikeradat ovat tuttuja ja käsimerkkejä opetellaan siinä sivussa.

Suunnitelma
Pikkuhiljaa apuja pois ja kuonoa irti mun kädestä.

-Nouto
Raiku osaa nostaa ison metallikapulan lattialta naksuttimen avulla. Naksutteluun päädyin muutaman kokeilun kautta. Rai lähti tosi helposti leikkimään kapulalla, töni kuonolla ja kaapi tassuilla. Naksuttimella sain ylimääräisen pelleilyn karsittua kahdella treenikerralla pois ja nyt Rai nostaa metskun jo aika nätisti.

Suunnitelma
Haetaan naksuttimen avulla pitämiskestoa ja erillistä pidä-käskysanaa. Kun nämä onnistuvat metskulla niin siirretään samoja oppeja myös puukapuloihin. Ja karkeasti sanottuna edetään siis mallilla pitäminen -> luovutus ->kapulan hakeminen.

- Tunnari
Rai osaa periaatteessa hakea mun hajuisen kepin/kävyn muutaman metrin päästä.

Suunnitelma
Kun puukapuloiden pitäminen onnistuu käskystä (pureskelematta) niin siirrytään tunnarissa oikeisiin tunnarikapuloihin. Tällä hetkellä en halua yhdistää mun hajua siihen Raikun silppuamisvimmaan, joka iskee siihen aina kun se saa kepin suuhunsa.

- Ruutu
Ihan alkutekijöissä.

Suunnitelma
Kosketusalustan siirtämistä ruutuun. Välillä voisi tehdä näyttöruutuja/ruutuun kutsumista? Vai sekoittaako koiraa? Suuri ruutupohdinta jatkuu :)

- Merkki
 Muutamien toistojen jälkeen hakeutuu suunnilleen oikeaan kohtaan. Mietin kiertämisen+pysäyttämisen ja suoraan oikeaan paikkaan hakeutumisen välillä ja päädyin kuitenkin suoraan hakeutumiseen.

Suunnitelma
Ruutu vahvaksi, merkkiä lisää sitten joskus.

- Hyppy
Osaa irrota esteen toiselle puolelle esim. namikipon tai lelun luokse. Varsinaista hyppyä on tehnyt joskus parin cm korkeudella eikä ollut vaikeuksia.

Suunnitelma
Joskus kun on aikaa ja intoa niin aloitetaan tokohypyn yli irtoamistreenit. Periaatteessa se on kuitenkin aika hyvin hallussa agin puolelta.


JÄLKI

Motivaatio on hyvä ja Raiku rakastaa jäljestämistä. Vauhti on rauhoittunut huomattavasti muutaman kuukauden takaisesta ja Rai hakee aika nätisti askeleita. Purkki-ilmaisu on vielä aika heikko.

Suunnitelma
Riippuu lumitilanteesta miten saadaan tälle vuodelle jälkiä. Periaatteessa keskitytään siihen oikeaan mielentilaan ja etenemiseen ja jätetään varmaan kulmat + tarkempi ilmaisu ensi vuodelle. Talven aikana opetellaan ehkä purkkien ja keppien kanssa ilmaisua ilman jälkiosuutta.

ESINEET

Raiku kestää maastosta riippuen sellaisen 30 metrin irtoamisen tallatulla alueella. Lähtee helposti kiertelemään, jos on epävarma. Motivaatio leluille ja etsimään on kuitenkin aika hyvä, jos on sopivassa mielentilassa niin irtoaa heti alusta alkaen täysillä. Muutaman kerran jäänyt niin kiinni työntekoon ettei ole kuunnellut lisäkäskyjä (esim. luoksetulo).

Suunnitelma
Irtoamistreeniä, irtoamistreeniä ja lisää luottamista. Samaten enemmän palautuksia suoraan käteen. Töissä ollessa korvat päähän kiinni!


AGILITY

Raiku rrrakastaa! Puhkuu intoa ja osaa jo haukkua käskevästi tiukoissa kaarteissa. Jos olen itse tarpeeksi selkeä ja reilu, Rai noudattaa nätisti ohjausta. Osaa suorittaa kuuden kepin verkkopujottelua melkein itsenäisesti (ei enää tukeudu muhun niin paljon), hakee mielellään kontakteja (uudet pilkunviilaukset eivät ole kuitenkaan vielä tehonneet eli parempaakin voisi olla) ja nykyään sinkoilee mielellään jopa mustaan jyrkkään mutkaputkeen. Jotain osataan joo, mutta paljon on vielä opittavaa erityisesti mulla.

Suunnitelma
Lisää irtoamista, esteiden hakemista ja pois siitä mun kädestä kiinni. Kauhean vaikeaa opettaa itsenäinen koira kun on tottunut tuohon tokon perskärpästelyyn. Tarvitseeko edes sanoa, että mulle joku näin liikut ja heilutat käsiäsi - kurssi?






MUUTA PIENTÄ

- Raiku rakastaa leikkimistä. Leluksi kelpaa kaikki mahdollinen: hiha, hanska, remmi, tyhjä limupullo, keppi, kukkaruukku (!), pallot, vetolelut, patukat...

- Esineiden varastaminen on vähentynyt huomattavasti. Ennen Rai varasti pöydiltä kymmenen kertaa päivässä kirjekuoria, patalappuja, rättejä jne. mutta nyt tavarat saavat pääosin olla rauhassa.

- Samaten pöydille kurkkiminen on vähentynyt. Vieläkin se saattaa hypähtää katsomaan mitä olisi tarjolla, mutta laskeutuu joko itse tai pienen kehotuksen jälkeen alas.

- Raiku on jaksanut pidättää jo pitkään kokonaisen yön, vaikka nukkuisi vapaana. Pennusta asti Rai on siis nukkunut yöt häkissä, mutta viime aikoina on saanut jäädä mun viereen tai lattialle niin kuin Tirakin. Samaten työpäivän ajan (vaihdellen melkein 9h) Rai jaksaa pidättää. Kotona hakeutuu terassin ovelle kun haluaa ulos.

- Edelliseen liittyen häkki ei ole enää pelkkä pakollinen paha, vaan Raiku saattaa nukkua siellä vapaaehtoisesti osan aikaa yöstä (luukku auki). Samaten Rai on hakenut pari kertaa sieltä turvaa, kun on pelottanut.

- Taas edelliseen viitaten, Raiku pelkää vieläkin imuria. Ei olla tehty asian eteen juuri mitään, koska se ei häiritse sen kummemmin. Kummatkin koirat vain siirtyvät mahdollisimman kauas imurista silloin kun se on käynnissä. Jostain syystä Rai inhoaa myös mun varakännykän soittoääniä. Taitaa olla ainoat äänet joihin on reagoinut negatiivisesti pikkupentuajan jälkeen.

- Raikun lemppariasioita: leikkiminen, ruoka, aksa/juokseminen, sisarusten kanssa painiminen, Laura, muut ihmiset.

- Käsite perskärpänen on saanut mulla Raikun jälkeen ihan uuden merkityksen. Raiku seuraa mua yleensä kolmen askeleen päässä ja aina. Vaikka kävelisin huoneesta toiseen tai pientä ympyrää, Rai seuraa mun perässä. Jos menen toiseen huoneeseen ja suljen oven perässä, Rai yrittää joko livahtaa mun mukana tai jää odottamaan oven viereen kunnes tulen takaisin. Rakas pikkuvarjo ♥

- Varjoleikin takia Raiku on erikseen opetettu kotona portin takana odottamiseen. Toimii huomattavasti paremmin mun huoneen portin kanssa kuin olohuoneessa. Kun Rain jättää odottamaan mun huoneeseen, se jää yleensä lepäämään ihan portin taakse ja tähyilee sieltä missä kukakin liikkuu. Raiku viettää myös yksinoloaikansa mun huoneessa portin takana (Tiralla käytössä loput yläkerrasta).

-  Asioita joita ei ole muistanut mainita. Raiku on osannut pienestä pitäen odottaa lupaa ruokakupille pääsyyn, ovesta kulkemiseen ja portilta vapautukseen. Osaa edelleen hyvin, vaikka olisi kuinka intona.

- Raiku ei ole tuhonnut pitkään aikaan mitään. Jopa mun sänky on saanut olla yksinolojen ajan rauhassa. Rai on muutenkin tuhonnut paljon vähemmän mitä Tira pentuna.

- Tira opetti Raikun tähyilemään ikkunasta ulos. Raiku viettää siinä todennäköisesti suurimman osan päivästä ja ottaa yleensä pienet torkut niin, että pitää kyynärpäitä ja päätä ikkunalaudalla ja seisoo sängyllä takatassuillaan (kerran nukahti niin syvästi, että putosi siitä lattialle...). Usein pienen pennun pää näkyy ikkunasta kun tulee etupihan kautta kotiin.





RAI JA TIPA

Kaverukset ♥ Viime päivinä lumihurmioissaan Tira on itse hakenut Raikua leikkimään ja nuo kaksi ovat rallanneet pitkin pihaa. Samaten päiväohjelmaan kuuluu Raikun osalta Tiran kasvojen peseminen (silmät, kirsu, korvat) ja pienet iltapainit. Tyttöjen yhteinen leikkityyli on alkanut löytyä ja molemmat näyttävät tykkäävän. Välillä pitää toki mennä väliin kun alkaa näyttää siltä, että Rai jää vähän liikaa alakynteen tai Tira saa tarpeekseen. Tira leikkii aika äänekkäästi (murisee) ja Raiku osaa aika hyvin erottaa leikkimurinan ja oikean ärsyyntymisen.

Tira ei vieläkään komenna ruokakupille tunkevaa pentua (ei kyllä tunkeile enää juuri ollenkaan) tai lelujen varastamista suoraan suusta (sekin on muuten ehdottomasti kielletty pennulta).

2 kommenttia:

  1. Vähäkö Raiku on taitava ja vähäkö te ootte ahkeria!! :D Kiva, kun ootte innostunu Tiran kanssa agilitystä. Mindin piti lopettaa aksa, mutta tänään se tokotreenien yhteydessä se meni vähän hyppyjä ja oli sairaan pätevä... ehkä se ei lopetakaan.. :D

    Vinka tekee kans samaa ikkunasta katselua! Tosi söpöä, kun kotiin tullessa ikkunasta näkyy onnellisen näköinen mustaruskeavalkoinen pää ja sekunnissa se onkin jo oven takana huutamassa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Mulla on kyllä kaikkea muuta kuin ahkera olo, mutta hyvä jos edes näyttää siltä :D

      Agi on joo Tirankin lempparijuttuja nykyään. Harmi vaan että päästiin ryhmään näinkin myöhään, en raaski enää kovinkaan montaa kautta treenata sen kanssa niin raskasta lajia. Tirahan täyttää keväällä jo kuusi..

      Haaha, hyvä että muillakin tohon kuikuiluun liittyy vielä kunnon kiljuminen! :D Raiku-piru opetti Tirankin haukkumaan innoissaan kun joku tulee kotiin :D

      Poista